De G7-landen hebben overeenstemming bereikt om kolencentrales in de eerste helft van het komende decennium te sluiten, zo bevestigde de Britse energieminister Andrew Bowie aan Amerikaanse media in Turijn. De bijeenkomst van de industriële grootmachten, waaronder de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Japan, Italië en Frankrijk, wordt beschouwd als een historisch akkoord. Dit is de eerste grote politieke bijeenkomst sinds de wereld tijdens de klimaatconferentie COP28 in december beloofde om uiteindelijk af te stappen van kolen, olie en gas.

In Nederland zal het zeer vervuilende gebruik van kolen voor stroom tegen 2030 worden verboden. Naast het sluiten van kolencentrales zal de G7 naar verwachting ook maatregelen nemen om plasticproductie te verminderen en wereldwijde vervuiling tegen te gaan. Het Franse ministerie van Ecologische Transitie benadrukte dat de G7 voor het eerst erkent dat het niveau van plasticvervuiling onhoudbaar is en dat de toename ervan alarmerend is.

De G7-landen hebben afgesproken om kolencentrales in de eerste helft van het volgende decennium te sluiten, wat door de Britse energieminister als historisch wordt bestempeld. Naast het aanpakken van kolenvervuiling, zal de G7 zich ook inzetten om plasticproductie terug te dringen vanwege de alarmerende toename van plasticvervuiling wereldwijd.